Üniversitemizde Afetlerle Mücadelede Yeni Bir Dönem Başladı
LiDAR Teknolojisi
Karadeniz Teknik Üniversitesi Heyelan Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından üniversitemize kazandırılan;
ile afet öncesi risk azaltma çalışmalarına, afet sırasında acil müdahale, arama ve kurtarma çalışmalarına, afet sonrasında ise tespit ve iyileştirme çalışmalarına ulusal ölçekte katkı sağlanması hedeflenmektedir.
UYGULAMALAR
Yüksek rüzgâr direnci ile zor koşullarda çalışabilme özelliğine sahip İHA (İnsansız Hava Aracı), LiDAR, Kızılötesi ve gece görüş kamera teknolojisi ile aşağıda sıralanan uygulamalar gerçekleştirilebilecektir.
TEKNİK ÖZELLİKLER
Mevcut dron (DJI Matrice 300 RTK) özellikle çok geniş çalışma alanlarında ve uzun süreli uçuş gerektiren çalışmalarda kullanılmaya uygun olan bir insansız hava aracıdır. 55 dakikaya kadar çıkabilen uçuş süresi, gelişmiş çarpışma önleme ve obje belirleme kabiliyeti ve IP45 koruması özellikleriyle sisli, yağışlı ve rüzgârlı havalarda ve engebeli arazi koşullarında güvenli bir şekilde çalışabilmektedir.
Kızılötesi kamera sayesinde doğa kaynaklı afet senaryolarında gece/gündüz arama ve kurtarma çalışmalarında kullanılabilmektedir. Fotogrametrik kamera ile yoğun 3B nokta bulutu verisi ve ortofotolar üretilebilmektedir.
İHA üzerine entegre edilmiş olan LiDAR modülü (DJI Zenmuse L1) 5 cm düşey ve 10 cm yatay doğruluğa sahiptir ve saniyede 240 bin nokta ölçümü yapabilmektedir. 450 metrelik saptama menzili ile tek bir uçuşta yaklaşık 2 km2’lik bir alanı tarayabilmektedir. LiDAR modülü 20 MP çözünürlüğe sahip dahili bir fotogrametrik kameraya da sahiptir ve böylece tek bir uçuşta hem fotogrametrik veri hem de LiDAR verisi elde edilebilmektedir.
24 Mart 2023