Erasmus+ Öğrenim Hareketliliği’ne öğrenci olarak nasıl başvuru yapabilirim?
Başvurular online olarak alınır. Her akademik yılda yeterli bütçe olması durumunda iki başvuru alınır. İlk başvuru, içinde bulunulan akademik yılın bahar dönemi için Ekim veya Kasım aylarında alınır. İkinci başvuru ise bir sonraki akademik yıl için Şubat veya Mart aylarında alınır. Tüm başvuru dönemleri internet aracılığıyla üniversitenin anasayfasından ve Erasmus+ Ofisi sayfasından duyurulur. Başvuru dönemleri ve takvimi için tıklayınız.
Erasmus+ Programı’na öğrenci olarak katılmak için başvuru şartları nelerdir?
Lisans düzeyi için en az 2,20, yüksek lisans ve doktora düzeyleri için en az 2,50 akademik ortalama gerekmektedir. Düzenlenecek olan İngilizce dil sınavından her başvuru dönemi için belirlenen taban puanın üstünde not almak gerekir. Standart bir taban puan yoktur, düzenlenen sınav dikkate alınarak öğrencilerin başarı durumuna göre taban puan belirlenir. Gerekmesi durumunda farklı bölümler için farklı taban puanlar belirlenebilir. Her başvuru döneminde bir önceki başvuru döneminden farklı taban puanlar oluşabilir. Başvuru şartları her başvuru döneminde değişebilir.
Erasmus+ Programı kapsamında hangi ülkelere gidebilirim?
Program kapsamında Avrupa’da yer alan ülkelere gidilebilir. Avrupa Komisyonu tarafından değişim programlarına katılma hakkı tanınan ülkelere ulaşmak için tıklayınız.
Erasmus+ Programı kapsamında Öğrenim Hareketliliği için bölümümün anlaşmalı olduğu üniversiteleri nasıl öğrenebilirim?
Erasmus+ Programı kapsamında anlaşmalı bütün üniversitelere Erasmus+ Ofisi internet sayfasında Erasmus+ menüsü altındaki İkili Anlaşmalar linkinden ulaşılabilir.
Erasmus+ Programı kapsamında yurtdışına çıktığımda nerede kalabilirim?
Yurt dışındaki anlaşmalı üniversitelerin büyük çoğunluğu Erasmus+ öğrencileri için kendi yurtlarında konaklama imkanı sunmaktadırlar. Bu imkanı sunmayan bazı üniversiteler öğrencileri aynı şehirde bulunan başka yurtlara yönlendirmektedirler. Bazı üniversiteler çok nadiren konaklama imkanı sunmayabilirler. Böyle nadir durumlarda öğrenciler ev tutarak kendi konaklama imkanlarını sağlamaktadırlar.
Erasmus+ Programı kapsamında ne kadar maddi destek sağlanır?
Ülkelere göre aylık burs miktarlarına Erasmus+ Ofisi internet sayfasında Erasmus+ menüsü altındaki Maddi Katkı linkinden ulaşılabilir.
Erasmus+ Programı kapsamında öğrenci olarak yurtdışında ne kadar süreyle kalabilirim?
Program kapsamında minimum süre Öğrenim Hareketliliği için 3 ay, Staj Hareketliliği için ise 2 aydır. Maksimum süre her iki hareketlilik türü için 12 aydır. Bu süreyi aşmamak şartıyla bir dönem veya iki dönem faaliyetten faydalanmak mümkündür.
Erasmus+ Programı kapsamında yurtdışında aldığım dersler KTÜ’de eşdeğer sayılır mı ve dönem kaybı yaşar mıyım?
Program kapsamında akademik tanınma sağlanır. Tanınma Erasmus+ öğrencisinin yurtdışında aldığı derslerin kendi üniversitesinde eşdeğer sayılmasıdır. Bu konuda ders uyumlarının sağlanması için bölümlerde görev yapan öğretim üyelerinden bölüm Erasmus+ koordinatörleri görevlendirilmiştir. Öğrenci yurtdışına çıkmadan önce ders tanınma belgesi hazırlanır. Bu şekilde dönem kaybı yaşanmaz ancak bölüm Erasmus+ koordinatörü ve bölüm başkanlığı derslerin uyumunu onaylamadan öğrenci yurtdışına çıkamaz.