haberler

Üniversitemiz Filistin İçin Tek Yürek: İsrail Terör Devleti Hukuk Tanımamaktadır

Üniversitemizde düzenlenen “İnsanlığın Gözyaşı Filistin” yürüyüşünde, Filistin’deki insani drama bir kez daha “Dur!” denildi, dünyaya mesaj verildi.

Üniversitemizde düzenlenen “İnsanlığın Gözyaşı Filistin” yürüyüşü ile Filistin’de yaşanan soykırıma ve insan hakları ihlallerine dikkat çekildi. Merkez Kanuni Kampüsü Orman Fakültesi önünden başlayan yürüyüş programına Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Cemil RAKICI, Prof. Dr. Halil İbrahim OKUMUŞ ve Prof. Dr. Akif CİNEL, Genel Sekreter V. Prof. Dr. Bünyamin ER, akademisyenler, idari personel ve öğrenciler katıldı. Çok sayıda mesaj içeren döviz ve yaşanan olayları anlatan fotoğrafların öğrenciler tarafından taşındığı yürüyüşte, İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarına tepki gösterilirken Avrupa ve Amerika'daki çeşitli üniversitelerde Filistin için yapılan protestolara destek verildi.

“İnsanlık Dramı Yaşanıyor”
Kampüs içerisinde yoğun katılımla gerçekleşen yürüyüşün ardından Rektörlük binası önünde açıklamalarda bulunan Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, İsrail’in Gazze başta olmak üzere Filistin’in tüm bölgelerinde soykırım uyguladığının altını çizerek “İsrail terör devleti tarafından 7 Ekim 2023 tarihinde Filistin topraklarında başlatılan soykırım artarak devam etmiş, bugün itibariyle büyük bir insanlık dramı ortaya çıkmıştır. İnsan vicdanını yaralayan bir gerçeklikle karşı karşıyayız. Binlerce Filistinli’nin hayatını kaybettiği, onlarca çocuk ve bebeğin hala enkaz altında olduğu bir gerçeğe yüz çevirmemiz, bu gerçeği görmezden gelmemiz; üniversitelerin, ibadethanelerin bile hedef alındığı, hastanede tedavi gören sivillerin bombalanıp öldürüldüğü bu soykırıma ses çıkarmamamız mümkün mü? Üniversite olarak insanlığın “sınır kapıları” ve “bombardıman uçakları” arasında sıkışıp kaldığını görmekte ve bundan dolayı büyük üzüntü duymaktayız.” dedi.

Uluslararası Mahkemelere Çağrı
Uluslararası mahkemeleri göreve davet eden Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, “Savaşın bile hukuku var değil mi? Kadınlara, çocuklara, yaşlılara velhasıl elinde silah olmayan sivillere dokunulmaz. Bizler, bu katliamların sarsıntılarını binlerce kilometre uzaktan yüreklerimizde hissedenler olarak diyoruz ki; kan gölü içerisinde debelenen İsrail yönetimi, yaptıklarının hesabını uluslararası mahkemelerde vermelidir. Filistin halkının yaşadığı acıları görmezden gelmek, insanlık değerlerine ihanet etmekle eş değerdedir.” ifadelerini kullandı.

Üniversite Öğrencilerine Destek
Çok sayıda batılı devletin, Filistin’deki katliama sessiz kaldığını belirten Rektörümüz Prof. Dr. ÇUVALCI, “Batılı devletler sessiz kalsa da dünyanın önemli üniversitelerinde öğrenim gören öğrenciler sessiz kalmamış, bu şiddetin durdurulması ve masum sivillerin korunması için ABD ve bazı Avrupa ülkelerindeki üniversitelerde barışçıl yöntemler ile protesto gösterileri başlatmıştır. Ancak bu “barışçıl protesto” gösterileri, en az Filistin halkı kadar masum olan üniversite öğrencilerinin de şiddet görmesine sebep olmuştur. Biz KTÜ olarak o zaman da söyledik, şimdi yeniden tekrarlıyoruz: Dünyanın sessiz kaldığı soykırıma, üniversite öğrencilerinin verdiği onurlu tepkiyi destekliyor, onlara karşı gösterilen saygısız tutumu telin ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Bildirinin okunmasının ardından Üniversitemizin tüm dinamikleri, işgalci “İsrail Yönetimi”nin, Filistin halkına uyguladığı soykırımı bir kez daha şiddetle kınadı.


15 Mayıs 2024