haberler

Üniversitemizin 69. Kuruluş Yıl Dönümü Kutlandı

Üniversitemizin 69. Kuruluş Yıl Dönümü; Bilim, Kültür, Sanat Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen törenle kutlandı. 69 yıl önce Trabzon’da yanmaya başlayan bilim meşalemiz, ülkemize ve dünyaya ışık olmaya devam ediyor.

Üniversitemizin kuruluş günü olan 20 Mayıs 2024 tarihinde, Atatürk ve Gençlik Anıtı önüne çelenk sunumu ile başlayan 69. Kuruluş Yıl Dönümü etkinlikleri, Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen yoğun katılımlı bir tören ile devam etti.

Üniversitemizin 69. Kuruluş Yıl Dönümü Töreni'ne; Trabzon Valisi Aziz YILDIRIM, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin GENÇ, Trabzon Cumhuriyet Başsavcısı Sedat ÇELİK, Trabzon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Emin AŞIKKUTLU, Avrasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Füsun TERZİOĞLU, Trabzon İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Mustafa ERDEM, KKTC Trabzon Başkonsolosu Erek ÇAĞATAY, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet KAYA, 20. Dönem Trabzon Milletvekili İsmail İlhan SUNGUR, AK Parti Trabzon İl Başkanı Sezgin MUMCU, MHP Trabzon İl Başkanı Ömer AYAR, Trabzon Şehit Meriç Alemdar Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürü Doç. Dr. Taner BORA, Rektör Yardımcımız; Prof. Dr. Akif CİNEL, Prof. Dr. Cemil RAKICI ve Prof. Dr. Halil İbrahim OKUMUŞ, Genel Sekreter V. Prof. Dr. Bünyamin ER ile birlikte il genelinde faaliyet yürüten kamu kurum/kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri, akademik ve idari personelimiz, öğrencilerimiz ile çok sayıda davetli katıldı.

“Ben” Değil “Biz” Duygusu ile Hareket Eden KTÜ Camiası, Şehir ve Toplum ile İç İçe

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Karadeniz Teknik Üniversitesi Tanıtım Filmi gösterimi ile başlayan törenin açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, Türkiye’nin dördüncü üniversitesi olarak kurulan Üniversitemizin, bugün ülkenin marka değeri taşıyan bir yükseköğretim kurumu olarak öğrenci odaklı, Ar-Ge odaklı ve toplumsal katkı odaklı çalışmalar sürdürdüğüne dikkat çekerek “Bir gün dünyaya huzur, kardeşlik ve barış gelecekse bunu dedelerimizin yüzyıllar önce yaptığı gibi yine biz Türkler yapacağız. Bunun için de güçlü bir Savunma Sanayii tesis edilmesi büyük önem arz etmektedir. Devletimizin yıllar önce başlatmış olduğu ‘Savunma Sanayii Hamlesi’nin, yerli ve milli imkânlarla tesis edilmesi ve dışarıya bağımlı olmamamız, bu amaca matuf atılan önemli bir adımdır. Bu itibarla üniversitelerimize düşen görev, devletimizin başlatmış olduğu bu ‘Yerli ve Milli Teknoloji Hamlesi’ne, yapacağımız çalışmalar ile gerek bir akademisyen ve gerekse öğrenci olarak destek olmaktır. Bunun yanında dışardan yüksek meblağlarla ithal ettiğimiz yükte hafif pahada ağır ürünlerin, yerli ve milli imkânlarla üretilmesi için gerekli Ar-Ge ve bilgi birikiminin elde dilmesi için üniversitelere büyük görev düşmektedir. Ülkemizin başlatmış olduğu bu büyük ve kutlu yürüyüşte, KTÜ olarak akademisyenlerimize ve öğrencilerimize güvenimiz tamdır. Sahip olduğumuz cevher ve girişimcilik ruhu ülkemizin yarınlarına ışık tutacak, gerçek muasır medeniyet seviyesine ülkemizi ve tüm dünyayı ulaştıracaktır… Üniversitemiz, sizlerden almış olduğu güç ve destekle şimdiye kadar olduğu gibi ilim irfan yolunda ilelebet ilerleyecek, en önemlisi de ilim ve insanlık adına büyük başarılara imza atmanın gayreti içinde olacaktır. ‘Milli Teknoloji Hamlesi’ne katkı sağlayacak çalışmalar yapmamız hem ülkemizin hedeflemiş olduğu vizyonuna uygun hem de üretmiş olduğumuz bilgiyi, pratiğe dökme ve sizlerin gelişimi açısından da faydalı olacaktır. Bu saikle KTÜ camiası ‘ben’ değil, ‘biz’ duygusu ile içinde bulunduğu şehir ve toplumdan ayrı düşünülemeyeceği bilinciyle hareket etmekte ve bir ‘Dünya Üniversitesi’ olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir." sözlerine yer verip KTÜ’nün başarılarına katkı sağlayan devlet yetkilileri ile akademik ve idari personele teşekkür etti.

Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI konuşmasında, Gazze’de yaşanan katliama ve soykırıma vurgu yaparak “Her gün televizyonlardan izlediğimiz bir insanlık ayıbına değinmeden geçemeyeceğim. Yaklaşık 7 aydır Filistin Gazze’de tüm dünyanın gözü önünde televizyonlardan canlı yayın ile çocukların ve bebeklerin dahi öldürüldüğü bir katliama ve soykırıma şahitlik ediyoruz. Çocukların hastanelerde kanlar içerisindeki inlemesine ve bağırışlarına, imdat istemlerine hiçbir insanın kayıtsız kalması mümkün değildir. Bir yazarın dediği gibi “Acıyı duyabiliyorsan canlısın, başkalarının acısını duyabiliyorsan insansın.” Bu vahşet karşısında duyarsız kalanın, insanlığından şüphe etmek gerekir. İtalya Sicilya Palermo’da İsrail’i protesto eden yaşlı kişinin pankartında en vurucu ibare şu şekilde yer almaktadır: ‘Avete nel cuori pietra?’ yani ‘Kalbinizde taş mı var?’ İnsan Hakları, barış, sevgi, adalet, kardeşlik gibi kavramların arkasına saklanarak yıllardır dünyaya nizam vermeye çalışan egemen güçlerin bu söylemlerinin koskoca bir yalan ve aldatmadan ibaret olduğu son bu olayla bariz bir şekilde ortaya çıkmıştır. Tarih artık bundan böyle Gazze’den önce ve Gazze’den sonra diye yazılacaktır.” dedi.

“Trabzon Denince Akla Öncelikle Karadeniz Teknik Üniversitesi Gelir”

Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI’nın ardından sözü alan emekli akademisyenimiz, 20. Dönem Trabzon Milletvekili İsmail İlhan SUNGUR konuşmasında “Bugün güçlü akademik kadrosu ile eğitim-öğretim hizmetine devam eden ülkemizin önde gelen üniversitelerinden birinden mezun olmanın gururunu ve büyük sevincini yaşıyorum. 29 yıl Öğretim Üyesi olarak görev almaktan onur duyduğum Üniversitemizin, ülkemizdeki eğitim-öğretim hayatına daha büyük katkılar sağlamasını ve başarılar getirmesini diliyorum.” ifadelerine yer verdi. Trabzon Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet KAYA ise konuşmasında “Üniversite-Belediye İş Birliği”nin önemine vurgu yaparak “1995 yılında mezun olmanın gururunu ve mutluluğunu duyduğum Karadeniz Teknik Üniversitemiz, bizlere çok şey kattı ve bugünlere gelmemizde, Üniversitemizde aldığımız eğitimin bizlere çok önemli katkıları oldu. Burada gördüğüm, üzerimizde emeği olan değerli akademisyenlerimize çok teşekkür ediyorum. Türkiye’nin ya da dünyanın neresine giderseniz gidin Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden mezun olan arkadaşlarım ile karşılaşmanın gururunu yaşıyorum. 255 bin mezundan biri olmanın onurunu da yaşıyorum. Trabzon denince akla öncelikle Karadeniz Teknik Üniversitemiz geliyor. Dolayısıyla Üniversitemizin hem bölgemize hem kentimize kattıklarını ve katacaklarını düşündüğümüzde özellikle yerel yönetimler ile iş birliği çok önemlidir. Üniversitemizin çok değerli akademisyenlerinden, bilim insanlarından, düşünürlerinden, şehrimiz mutlaka istifade etmelidir. Ortahisar Belediyesi olarak üzerimize ne düşüyorsa hazırız…” dedi.

“Karadeniz Teknik Üniversitesi, Cumhuriyet Dönemi’nin 3. Yükseköğretim Kurumudur”

69. Kuruluş Yıl Dönümü Töreni açılış konuşmaları Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin GENÇ’in hitabı ile devam etti. Konuşmasında “Kadim eğitim yuvası ve Bilim Merkezi olan -Cumhuriyetimiz’in 3. yükseköğretim kurumu- Karadeniz Teknik Üniversitemizin kuruluşunda rol alan başta Milletvekilimiz Mustafa Reşit TARAKÇIOĞLU’nu ve onun değerli mesai arkadaşlarını, Trabzonumuz ve bölgemize, böyle bir bilim yuvası kazandırdıkları için şükranla, rahmetle ve minnetle anıyorum… Tabii üniversiteler, bilginin merkezi, bilgi de şu ana en kıymetli olan şey. Bilgiye, en hızlı biçimde ulaşan, erişen, yeni bilgiyi üretme konusunda en büyük avantaja sahip olandır. Trabzonumuz’da, şehrimizde böyle kadim bir Bilim Merkezi’nin olması, bizler için gurur vericidir. 69. yılı kutlu olsun. İnşallah bu büyük Bilim Merkezi, nice 69 yıl boyunca bölgemize, şehrimize, ülkemize, tüm insanlığa hizmet etsin.” sözlerine yer veren GENÇ’in ardından Trabzon Valisi Aziz YILDIRIM “Çeyrek asra yaklaşan geçmişiyle ülkemizin en önemli üniversiteleri arasında yerini alan Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin öğretim elemanları, öğrencileri ve çalışanları bugün bu kıymetli geçmişe katkı sunmuş olmanın haklı gururunu yaşamaktadır. Bu gurur gününüzde hepinizi kutluyorum. Ülkemizin dördüncü üniversitesi olarak kurulan Karadeniz Teknik Üniversitesi, kurulduğu tarihten bu yana yetiştirdiği yüz binlerce kalifiye insan ile ülkenin siyasetine, bürokrasisine, sanayisine, Ar-Ge çalışmalarına, sağlığına, eğitimine, savunma sanayine, ekonomisine, tarımına, turizmine ve daha birçok alanına hizmet etmiş, ülkemizin medeniyet ve kalkınma hamlelerine büyük bir güç katmıştır. Köklü tarihiyle dünyada ve ülkemizde yaşanan dönüşümlere ve değişimlere yakından tanıklık eden, Türkiye'nin medeniyet ve kalkınma yolculuğuna çok değerli katkılarda bulunan Karadeniz Teknik Üniversitesi, yurt içinde ve dışında her zaman saygın bir konuma sahip olmuştur.” ifadelerini kullandı.

Trabzon Valisi Aziz YILDIRIM’ın konuşmasının ardından "Haydi KTÜ’yü Sen İfade Et" Slogan Yarışması Düzenleme Kurulu Üyeleri ve Hakem Kurulu Üyeleri adına plaket ve yarışmada derece alanlara ödül takdimi ile devam eden program, Üniversitemiz tarafından organize edilen ve akademik/idari personelimiz ile öğrencilerimizin; Akademik Ödül, Genç Bilim İnsanı Ödülü, Kamu-Üniversite-Sanayi İş Birliği Ödülü, Lisansüstü Tez Ödülü, Öğrenci Ödülü, Kalite Ödülü, Eğitim Ödülü, İdari Personel Ödülü, Akademik ve İdari Personel 40. Yıl Hizmet Ödülü Kategorisi’nde almaya hak kazandığı plaketlerin takdiminin ardından sona erdi.


20 Mayıs 2024