genel bilgiler

Kuruluş ve Tarihçe

Biyoteknoloji Tezli Yüksek Lisans Programı, Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde Yüksek Öğretim Kurumunun 16.06.2016 tarih ve 75850160-104.01.04.01-3681 sayılı kararıyla açılmış olup, yine Yüksek Öğretim Kurumunun E-75850160-101.03.02-5614 kararıyla Biyoteknoloji Tezli Yüksek Lisans programı olarak değiştirilmiştir.


Kazanılan Derece

Yüksek Lisans


Derecenin Düzeyi

Avrupa Yükseköğretim Alanı Yeterlilikler Çerçevesi (AYA-YÇ), 2. Düzey Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi-Yaşam Boyu Öğrenme(AYÇ-YBÖ), 7.Düzey


Eğitim Türü

Tam Zamanlı I. Öğretim


Kabul ve Kayıt Şartları

- Fen Bilimleri Enstitü Kurulu tarafından belirlenen ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Senatosu tarafından onaylanan "Lisansüstü Programlarına Başvuruya Esas Teşkil Eden Mezuniyet Ön Koşulları"nı karşılayan bir bölüm veya fakülte mezun olmak. - Fen Bilimleri Enstitü Kurulu tarafından belirlenen ve KTÜ Senatosu tarafından onaylanan ALES (SAYISAL) ve Yabancı dil hazırlıktan muaf olabilmesi için Yabancı Dil taban puanına sahip olmak (KTÜ Fen Bilimler Enstitüsü Lisansüstü Programlara Başvuru ve Giriş Koşulları). - Programa alan dışından kabul edilen öğrencilerin Bilimsel Hazırlık Programına katılması ve Enstitü Kurulunca belirlenmiş derslerden başarılı olmaları zorunludur.


Programın Amacı

Biyoteknoloji, her geçen gün giderek önem kazanan ve hızla gelişmekte olan mikrobiyoloji, moleküler biyoloji, genetik, biyokimya, immünoloji ve hücre biyolojisi bilim alanları, biyolojik teknikler ve mühendislik ilkelerini canlı sistemlere ve bu alanda karşılaşılan sorunların çözümüne yönelik kullanan bir bilim dalıdır. Önemli biyolojik olayların aydınlatılması veya faydalı ürünlerin geliştirilmesi amacıyla organizmalar arasında genetik bilgilerin transfer edildiği heyecan verici bir alandır. Biyoteknolojinin önemi ve etkisi teknolojik gelişmelere paralel olarak dünya çapında başta tıp, eczacılık, tarım ve çevre olmak üzere pek çok başka alanlarda hissedilmektedir. Biyoteknoloji ve moleküler Biyolojinin Dünyada gitgide artan stratejik önemi ve bu alanda yaşanmakta olan gelişmeler göz önüne alındığında ülkemizde bu sektörlerin gelişmesi, sürdürülebilir ve etkili bir yapıya kavuşturulması için en başta bilimsel yeterliliğin olması gerekmektedir. Bunu sağlamanın en uygun yolu canlı bilimlerinin farklı disiplinlerinde bulunan bilim insanlarının bilimsel birikim ve deneyimlerinin buluşturulması ve bu ortak enerjiden faydalanabilecek genç araştırmacıların yetiştirilmesidir. Yeterli altyapıya sahip olan Karadeniz Teknik Üniversitesinde Biyoteknoloji multidisipliner programı 15.06.2016 tarihinde lisansüstü eğitim öğretim faaliyetlerine başlamıştır.


Önceki Öğrenmelerin Tanınması

Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin tüm programlarında kayıtlı öğrencilerin, bir yükseköğretim kurumu dışında edindikleri kazanımların tanınması, kredilendirilmesi ve intibakı için uyulması gereken esasları belirlemek üzere 28.07.2023 tarih ve 340 sayılı Senato Kararı "Önceki Öğrenmenin Tanınması Yönergesi" kabul edilmiş ve yürürlüğe girmiştir. Yönerge; * Özel ilgi ile kazanılmış bilgi, beceri ve yetkinliklerinin program derslerinin yerine sayılmak üzere muafiyet sınavı yolu ile tanınması, * İş yeri ve staj deneyimlerinin program derslerinin yerine sayılmak üzere portfolyo değerlendirme suretiyle tanınması, * Özel ilgileri doğrultusunda akredite olmuş kurumlardan aldıkları sertifikaların kredilendirilmesini kapsamaktadır. Önceki öğrenmelerin tanınması kapsamına alınan derslerin ilanı, başvuruların alınması ve değerlendirilmesi akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılmaktadır. Önceki Öğrenmenin Tanınması öğrencilerimize ve işverenlere çok sayıda fayda sunacaktır. Öğrencilerimiz açısından; mesleki gelişim ve işgücü piyasasındaki hareketliliği artırması, eğitim tekrarı ve zaman israfını önlemesi, erken mezuniyet sağlaması, öğrenmenin maliyetini azaltması, öğrenmeyi teşvik etmesi, öğrencinin motivasyon ve öz güveninin artmasını sağlaması önceki öğrenmelerin tanınmasının getireceği faydalar arasında sayılabilir. İşverenler açısından bakıldığında ise; işyerindeki beceri veya yeterlilik eksikliklerinin giderilmesine, çalışanların eğitim amacıyla işyeri dışında geçireceği sürenin azaltılmasına ve böylece kaynakların daha verimli kullanılmasına katkı sağlayacaktır.


Kazanılacak Dereceye Yönelik Gereklilik ve Kurallar

Biyoteknoloji alanında yüksek lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin sağlaması gereken şartlar; a) 21 kredilik (60 AKTS karşılığı) ders alıp, en az CC derecesiyle geçmiş olmak, b) 4.0 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı ortalamayı elde etmiş olmak, c) Bir yüksek lisans tezi hazırlayıp, jüri önünde sunarak başarılı olmak


Sınavlar, Ölçme ve Değrelendirme

Öğrenciler her ders için ara sınav, yarıyıl içi çalışma (laboratuar çalışması, laboratuar sınavı, seminer, kısa sınav, ödev, veya ikinci bir ara sınav) ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavın katkısı %30, yarıyıl içi çalışmanın katkısı %20 ve yarıyıl sonu sınavının katkısı % 50 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 45 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten (AA),(BA),(BB),(CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. Ara sınavlar ve dönem sonu sınavları önceden ilan edilen tarihlerde yapılmaktadır.


Mezuniyet Şartları

Bölümün ya da ilişkili olan diğer bölümlerin lisansüstü programlarında mevcut olan derslerden en az 21 kredilik (60 AKTS karşılığı) ders alan ve tümünü başarıyla tamamlayan, 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde eden ve konusuyla ilgili bir alanda hazırladığı tezi seçilmiş bir jüri önünde başarıyla savunan öğrencilere Biyoteknoloji alanında yüksek lisans diploması verilir.


Üst Derece Programlarına Geçiş

Avrupa Yükseköğretim Alanı Yeterlilikler Çerçevesi (AYA-YÇ), 3. Düzey Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi - Yaşam Boyu Öğrenme(AYÇ-YBÖ), 8.Düzey


İletişim Bilgileri

Adresi : Telefonu : 04623773320 Belge Geçer : 325 3195 E-Posta : biyoteknoloji@ktu.edu.tr Web Adresi : https://www.ktu.edu.tr/fbemolecular


Anabilim Dalı Olanakları

Disiplinler arası bir program olan Biyoteknoloji alanında Lisansüstü çalışmalarını yürüten araştırmacılar ilgi alanlarına göre Biyoloji Bölümü, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü, Tıp Fakültesi ve Eczacılık Fakültesi olanaklarını kullanmaktadırlar.


Kuruluş ve Tarihçe

Biyoteknoloji Doktora Programı, Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde Yüksek Öğretim Kurumunun 25/12/2014 tarih ve 75850160-104.01.04.01-E.3644 sayılı kararıyla açılmıştır.


Kazanılan Derece

Bölümün ya da ilişkili olan diğer bölümlerin lisansüstü programlarında mevcut olan derslerden en az 21 kredilik (60 AKTS karşılığı) ders alan ve tümünü başarıyla tamamlayan, 4.00 üzerinden en az 3.0 ağırlıklı not ortalaması elde eden ve konusuyla ilgili bir alanda hazırladığı ve seçilmiş bir jüri tarafından başarılı sayılan bir tezi başarıyla savunan öğrencilere BİYOTEKNOLOJİ alanında doktora diploması verilir.


Derecenin Düzeyi

Avrupa Yükseköğretim Alanı Yeterlilikler Çerçevesi (AYA-YÇ), 3. Düzey Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi - Yaşam Boyu Öğrenme(AYÇ-YBÖ), 8.Düzey


Eğitim Türü

Tam Zamanlı I. Öğretim


Kabul ve Kayıt Şartları

- Fen Bilimleri Enstitü Kurulu tarafından belirlenen ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Senatosu tarafından onaylanan "Lisansüstü Programlarına Başvuruya Esas Teşkil Eden Mezuniyet Ön Koşulları"nı karşılayan bir bölüm veya fakülte mezun olmak. - Fen Bilimleri Enstitü Kurulu tarafından belirlenen ve KTÜ Senatosu tarafından onaylanan ALES (SAYISAL) ve Yabancı Dil taban puanına sahip olmak (KTÜ Fen Bilimler Enstitüsü Lisansüstü Programlara Başvuru ve Giriş Koşulları). - Programa alan dışından kabul edilen öğrencilerin Bilimsel Hazırlık Programına katılması ve Enstitü Kurulunca belirlenmiş derslerden başarılı olmaları zorunludur.


Programın Amacı

Biyoteknoloji, her geçen gün giderek önem kazanan ve hızla gelişmekte olan mikrobiyoloji, moleküler biyoloji, genetik, biyokimya, immünoloji ve hücre biyolojisi bilim alanları, biyolojik teknikler ve mühendislik ilkelerini canlı sistemlere ve bu alanda karşılaşılan sorunların çözümüne yönelik kullanan bir bilim dalıdır. Önemli biyolojik olayların aydınlatılması veya faydalı ürünlerin geliştirilmesi amacıyla organizmalar arasında genetik bilgilerin transfer edildiği heyecan verici bir alandır. Biyoteknolojinin önemi ve etkisi teknolojik gelişmelere paralel olarak dünya çapında başta tıp, eczacılık, tarım ve çevre olmak üzere pek çok başka alanlarda hissedilmektedir.Biyoteknoloji ve moleküler Biyolojinin Dünyada gitgide artan stratejik önemi ve bu alanda yaşanmakta olan gelişmeler göz önüne alındığında ülkemizde bu sektörlerin gelişmesi, sürdürülebilir ve etkili bir yapıya kavuşturulması için en başta bilimsel yeterliliğin olması gerekmektedir. Bunu sağlamanın en uygun yolu canlı bilimlerinin farklı disiplinlerinde bulunan bilim insanlarının bilimsel birikim ve deneyimlerinin buluşturulması ve bu ortak enerjiden faydalanabilecek genç araştırmacıların yetiştirilmesidir. Yeterli altyapıya sahip olan Karadeniz Teknik Üniversitesinde Biyoteknoloji multidisipliner programı 15.06.2016 tarihinde Yüksek Lisans ve 25/12/2014 tarihinde Doktora lisansüstü eğitim öğretim faaliyetlerine başlamıştır.


Önceki Öğrenmelerin Tanınması

Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin tüm programlarında kayıtlı öğrencilerin, bir yükseköğretim kurumu dışında edindikleri kazanımların tanınması, kredilendirilmesi ve intibakı için uyulması gereken esasları belirlemek üzere 28.07.2023 tarih ve 340 sayılı Senato Kararı "Önceki Öğrenmenin Tanınması Yönergesi" kabul edilmiş ve yürürlüğe girmiştir. Yönerge; * Özel ilgi ile kazanılmış bilgi, beceri ve yetkinliklerinin program derslerinin yerine sayılmak üzere muafiyet sınavı yolu ile tanınması, * İş yeri ve staj deneyimlerinin program derslerinin yerine sayılmak üzere portfolyo değerlendirme suretiyle tanınması, * Özel ilgileri doğrultusunda akredite olmuş kurumlardan aldıkları sertifikaların kredilendirilmesini kapsamaktadır. Önceki öğrenmelerin tanınması kapsamına alınan derslerin ilanı, başvuruların alınması ve değerlendirilmesi akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılmaktadır. Önceki Öğrenmenin Tanınması öğrencilerimize ve işverenlere çok sayıda fayda sunacaktır. Öğrencilerimiz açısından; mesleki gelişim ve işgücü piyasasındaki hareketliliği artırması, eğitim tekrarı ve zaman israfını önlemesi, erken mezuniyet sağlaması, öğrenmenin maliyetini azaltması, öğrenmeyi teşvik etmesi, öğrencinin motivasyon ve öz güveninin artmasını sağlaması önceki öğrenmelerin tanınmasının getireceği faydalar arasında sayılabilir. İşverenler açısından bakıldığında ise; işyerindeki beceri veya yeterlilik eksikliklerinin giderilmesine, çalışanların eğitim amacıyla işyeri dışında geçireceği sürenin azaltılmasına ve böylece kaynakların daha verimli kullanılmasına katkı sağlayacaktır.


Kazanılacak Dereceye Yönelik Gereklilik ve Kurallar

Biyoteknoloji alanında Doktora derecesi elde edebilmek için öğrencilerin sağlaması gereken şartlar; a) 21 kredilik (60 AKTS karşılığı) ders alıp, en az BB derecesiyle geçmiş olmak, b) 4.0 üzerinden en az 3.0 ağırlıklı ortalamayı elde etmiş olmak, c) Bir Doktora tezi hazırlayıp, jüri önünde sunarak başarılı olmak


Sınavlar, Ölçme ve Değrelendirme

Öğrenciler her ders için ara sınav, yarıyıl içi çalışma (laboratuar çalışması, laboratuar sınavı, seminer, kısa sınav, ödev, veya ikinci bir ara sınav) ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavın katkısı %30, yarıyıl içi çalışmanın katkısı %20 ve yarıyıl sonu sınavının katkısı % 50 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 45 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten (AA),(BA),(BB),(CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. Ara sınavlar ve dönem sonu sınavları önceden ilan edilen tarihlerde yapılmaktadır. Notların derecelendirilmesi ve daha fazla bilgi için lütfen ilgili sayfayı ziyaret ediniz. http://ogrweb.ktu.edu.tr/ogrweb


Mezuniyet Şartları

Bölümün ya da ilişkili olan diğer bölümlerin lisansüstü programlarında mevcut olan derslerden en az 21 kredilik (60 AKTS karşılığı) ders alan ve tümünü başarıyla tamamlayan, 4.00 üzerinden en az 3.0 ağırlıklı not ortalaması elde eden ve konusuyla ilgili bir alanda hazırladığı tezi seçilmiş bir jüri önünde başarıyla savunan öğrencilere Biyoteknoloji alanında DOKTORA diploması verilir.


Üst Derece Programlarına Geçiş

-


İletişim Bilgileri

Adresi : Telefonu : +90 462 04623773320 Belge Geçer : 325 3195 E-Posta : biyoteknoloji@ktu.edu.tr Web Adresi : https://www.ktu.edu.tr/fbemolecular


Anabilim Dalı Olanakları

Disiplinler arası bir program olan Biyoteknoloji alanında Lisansüstü çalışmalarını yürüten araştırmacılar ilgi alanlarına göre Biyoloji Bölümü, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü, Tıp Fakültesi ve Eczacılık Fakültesi olanaklarını kullanmaktadırlar.