genel bilgiler

Tezli Yüksek Lisans

Kuruluş ve Tarihçe
Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü, Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Fakültesi bünyesinde 17.08.2011 tarihinde kurulmuş, 2017-2018 eğitim öğretim yılında lisans düzeyinde eğitim öğretime başlamıştır. Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde Moleküler Biyoloji ve Genetik Tezli Yüksek Lisans Programı 15.08.2018 tarihinde açılmıştır.


Kazanılan Derece

Programı başarı ile tamamlayan öğrencilere Moeküler Biyoloji ve Genetik alanında yüksek lisans diploması verilir.


Akademik Kadro

Anabilim Dalında 5 Profesör, 5 Doçent ve 1 Dr. Öğretim Üyesi görev yapmaktadır.


Kabul ve Kayıt Şartları

Fen Bilimleri Enstitü Kurulu tarafından belirlenen ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Senatosu tarafından onaylanan "Lisansüstü Programlarına Başvuruya Esas Teşkil Eden Mezuniyet Ön Koşulları"nı karşılayan bir bölüm veya fakülte mezun olmak. - Fen Bilimleri Enstitü Kurulu tarafından belirlenen ve KTÜ Senatosu tarafından onaylanan ALES (SAYISAL) ve Yabancı dil hazırlıktan muaf olabilmesi için Yabancı Dil taban puanına sahip olmak (KTÜ Fen Bilimler Enstitüsü Lisansüstü Programlara Başvuru ve Giriş Koşulları). - Programa alan dışından kabul edilen öğrencilerin Bilimsel Hazırlık Programına katılması ve Enstitü Kurulunca belirlenmiş derslerden başarılı olmaları zorunludur.


Programın Amacı
Her geçen gün giderek önem kazanan ve hızla gelişmekte olan Moleküler Biyoloji ve Genetik bilim alanı, biyolojik teknikler ve mühendislik ilkelerini canlı sistemlere ve bu alanda karşılaşılan sorunların çözümüne yönelik kullanan bir bilim dalıdır. Eğitim dili Türkçe olan lisansüstü program kapsamında Biyoinformatik ve İşlemsel Biyoloji, Biyoteknoloji, Genetik, Genetik Mühendisliği, Mikrobiyoloji, Moleküler Hücre Biyolojisi ile Sistem Biyolojisi alanlarında dersler verilmekte ve lisansüstü tezler yaptırılmaktadır.
Lisansüstü öğrenciler, öğretim üyeleriyle birlikte araştırma laboratuvarlarında yürütülen projelerde aktif olarak görev alarak laboratuvar cihazlarını en iyi şekilde kullanmayı ve bu alandaki araştırma tekniklerini öğrenirler. Lisansüstü program ile özelleşmiş teorik ve pratik bilgi birikimine sahip, bağımsız çalışabilme, hipotez kurma, proje yazma ve araştırma yürütme konularında farklı bakış açılarına sahip, geleceğe ve geleceklerine yön verebilen nitelikli araştırmacılar yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.


Kazanılacak Dereceye Yönelik Gereklilik ve Kurallar

Programın öğrenim süresi dört yarıyıl olup en fazla altı yarıyıla uzatılabilir. En geç dördüncü yarıyılın sonunda, toplam 21 krediden (120 AKTS) az olmamak koşuluyla öğretim planında yer alan zorunlu ve seçmeli derslerden biri İngilizce olmak üzere en az yedi dersin, seminer dersinin ve Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği dersinin (kredisiz) alınarak başarılması ve en geç altıncı yarıyılın sonunda ise tez çalışmasının gerçekleştirilerek tez savunma sınavında yeterli bulunulması gerekmektedir.


Sınavlar, Ölçme ve Değrelendirme

Öğrenciler her ders için ara sınav, yarıyıl içi çalışma (proje, seminer, kısa sınav, ödev veya ikinci bir ara sınav) ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bir öğrencinin bir dersten başarılı sayılabilmesi için o dersten yarıyıl sonu başarı notu olarak en az CC harf notu almış olması gerekir.


Mezuniyet Şartları

Yüksek lisans programından mezun olmak için; - Toplam 21 krediden (en az ikisi 5000 kodlu kredili derslerden) (120 AKTS) az olmamak koşuluyla programın zorunlu dersleri dahil biri İngilizce olmak üzere en az yedi dersin, seminer dersinin ve Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği dersinin (kredisiz) en geç dördüncü yarıyılın sonuna kadar, - Tez çalışmasının en geç altıncı yarıyılın sonuna kadar başarı ile tamamlanması gerekir.


İletişim Bilgileri

Adresi: Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen Fakültesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü, Milli Egemenlik Cad., Ortahisar, Trabzon

Telefonu: 377 3686

Belge Geçer: 325 32 00

E-Posta: molekuler@ktu.edu.tr

Web Adresi: http://www.ktu.edu.tr/molekulerb

Doktora

Kuruluş ve Tarihçe
Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü, Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Fakültesi bünyesinde 17.08.2011 tarihinde kurulmuş, 2017-2018 eğitim öğretim yılında lisans düzeyinde eğitim öğretime başlamıştır. Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde Moleküler Biyoloji ve Genetik Doktora programı ise 20.05.2020 tarihinde açılmıştır.


Kazanılan Derece

Programı başarı ile tamamlayan öğrencilere Moeküler Biyoloji ve Genetik alanında doktora diploması verilir.


Akademik Kadro

Anabilim Dalında 5 Profesör, 5 Doçent ve 1 Dr. Öğretim Üyesi görev yapmaktadır.


Derecenin Düzeyi

Avrupa Yükseköğretim Alanı Yeterlilikler Çerçevesi (AYA-YÇ), 3. Düzey
Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi-Yaşam Boyu Öğrenme (AYÇ-YBÖ), 8. Düzey  


Kabul ve Kayıt Şartları

 Fen Bilimleri Enstitü Kurulu tarafından belirlenen ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Senatosu tarafından onaylanan "Lisansüstü Programlarına Başvuruya Esas Teşkil Eden Mezuniyet Ön Koşulları"nı karşılayan bir bölüm veya fakülte mezun olmak.
- Fen Bilimleri Enstitü Kurulu tarafından belirlenen ve KTÜ Senatosu tarafından onaylanan ALES (SAYISAL) ve Yabancı Dil taban puanına sahip olmak (KTÜ Fen Bilimler Enstitüsü Lisansüstü Programlara Başvuru ve Giriş Koşulları).
- Programa alan dışından kabul edilen öğrencilerin Bilimsel Hazırlık Programına katılması ve Enstitü Kurulunca belirlenmiş derslerden başarılı olmaları zorunludur.


Programın Amacı

Moleküler Biyoloji ve Genetik bilim alanı, biyolojik teknikler ve mühendislik ilkelerini canlı sistemlere ve bu alanda karşılaşılan sorunların çözümüne yönelik kullanan bir bilim dalıdır. Eğitim dili Türkçe olan lisansüstü program kapsamında Biyoinformatik ve İşlemsel Biyoloji, Biyoteknoloji, Genetik, Genetik Mühendisliği, Mikrobiyoloji, Moleküler Hücre Biyolojisi ile Sistem Biyolojisi alanlarında dersler verilmekte ve lisansüstü tezler yaptırılmaktadır. Lisansüstü öğrenciler, öğretim üyeleriyle birlikte araştırma laboratuvarlarında yürütülen projelerde aktif olarak görev alarak laboratuvar cihazlarını en iyi şekilde kullanmayı ve bu alandaki araştırma tekniklerini öğrenirler. Lisansüstü program ile özelleşmiş teorik ve pratik bilgi birikimine sahip, bağımsız çalışabilme, hipotez kurma, proje yazma ve araştırma yürütme konularında farklı bakış açılarına sahip, geleceğe ve geleceklerine yön verebilen nitelikli araştırmacılar yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.


Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme

Öğrenciler her ders için ara sınav, yarıyıl içi çalışma (laboratuar çalışması, laboratuar sınavı, seminer, kısa sınav, ödev, veya ikinci bir ara sınav) ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavın katkısı %30, yarıyıl içi çalışmanın katkısı %20 ve yarıyıl sonu sınavının katkısı % 50 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bir dersten (AA),(BA) ve (BB) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. Ara sınavlar ve dönem sonu sınavları önceden ilan edilen tarihlerde yapılmaktadır.


Kazanılacak Dereceye Yönelik Gereklilikler ve Kurallar 

Moleküler Biyoloji ve Genetik Alanında doktora derecesi elde edebilmek için öğrencilerin sağlaması gereken şartlar; a) 21 kredilik (60 AKTS karşılığı) ders alıp, en az BB derecesiyle geçmiş olmak, b) 4.0 üzerinden en az 3.0 ağırlıklı ortalamayı elde etmiş olmak, c) Bir doktora tezi hazırlayıp, jüri önünde sunarak başarılı olmak.
KTÜ Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği

Tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için toplam 21 krediden ve vir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS'den az olmamak koşuluyla en az 7 ders, seminer, yeterlilik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere en az 240 AKTS kredisinden oluşur. 

Lisans derecesiyle kabul edilmiş öğrenciler için ise en az 42 kredilik 14 ders, seminer, yeterlilik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere en az 300 AKTS kredisinden oluşur. 


Mezuniyet Şartları

Bölümün ya da ilişkili olan diğer bölümlerin lisansüstü programlarında mevcut olan derslerden en az 21 kredilik (60 AKTS karşılığı) ders alan ve tümünü başarıyla tamamlayan, 4.00 üzerinden en az 3.0 ağırlıklı not ortalaması elde eden ve konusuyla ilgili bir alanda hazırladığı tezi seçilmiş bir jüri önünde başarıyla savunan öğrencilere Moleküler Biyoloji ve Genetik alanında DOKTORA diploması verilir.


Mezun İstihdam Alanları

Mezunlarımızın iş bulma imkânları genel olarak şöyle sıralanabilir: Üniversiteler, devlet ve özel hastaneler (laboratuarlar, tüp bebek üniteleri, genetik tanı merkezi), özel sektör (gıda ve ilaç fabrikaları AR-GE ve/veya satış sorumlusu ve çevre danışmanı), Bakanlıklar (Çevre-Orman, Tarım, Sağlık, Turizm), Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi, Adli Tıp Enstitüsü, Emniyet Genel Müdürlüğü, Şap Enstitüsü, Turizm Tesisleri, Su Ürünleri Enstitüsü, TÜBİTAK, DPT, DSİ, ve Belediyelerdir.


İletişim Bilgileri

Adresi: Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen Fakültesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü, Milli Egemenlik Cad., Ortahisar, Trabzon

Telefonu: 377 3686

Belge Geçer: 325 32 00

E-Posta: molekuler@ktu.edu.tr

Web Adresi: http://www.ktu.edu.tr/molekulerb