Toplumsal Katkı

Kısa bir süre öncesine kadar yükseköğretim kurumlarında öncelikli olarak iki temel fonksiyon öne çıkmaktaydı. Eğitim-Öğretim ve Araştırma-Geliştirme fonksiyonları. Ulusal ve uluslararası düzeyde faaliyet gösteren kalite değerlendirme ve akreditasyon kuruluşlarının da öncülüğünde, yükseköğretim kurumlarının “Toplumsal Katkı” fonksiyonu günümüzde ayrı bir başlık altında değerlendirilmektedir.

2020 yılından bu yana Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) ve Yükseköğretim Kalite Kurulu da (YÖKAK), ulusal kalite değerlendirme süreçleriyle ilgili mevzuat ve dokümanlarında üniversitelerin toplumsal katkı fonksiyonunu ayrı bir bölüm olarak ele almaya başlamıştır.

Fen Fakültesi olarak Üniversitemizin Toplumsal Katkı fonksiyonuna katkımız, bölgesel veya küresel olarak ortaya çıkan ve kitleleri etkileyen iklim,  dezavantajlı gruplar vb. öncelikli sorunlara ve ihtiyaçlara çözümler ve öneriler geliştirmek üzere çalışmalarda bulunmaktır.

  • Engelli personellerimiz ve öğrencilerimizle toplantılar düzenleyip sorunları ve ihtiyaçlarını dinlemek,

  • Öğrencilerimizin ve personelimizin iklim değişikliği ve küresel ısınmaya dikkatini çekebilmek için her yıl 15 Mayıs’ta etkinlik düzenlemek,

  • Öğrencilerimize ve personelimize Kanserde Farkındalık yaratmak adına ve Lösev'de Gönüllülük konusu üzerine etkinlik düzenlemek,

Öğrencilerimize BIY4039 Toplumsal Hizmet Uygulamaları dersi kapsamında,

  • Sevgi Evlerinde yaşamakta olan gençlerimize üniversitemizi bölümlerimizi tanıtmak,
  • Üniversitemiz Farabi Hastanesi Pediatri Onkoloji Servisinde yatmakta olan çocuk hastaları ziyaret ve eğlendirmek,
  • Beşirli Sahilde çevre temizliği yapmak,
  • Huzurevi ziyaretinde bulunmak,
  • Ortaokullarda bilim şenliği adı altında bölümlere ve bilime ilgi çekmek için okul ziyaretleri ve deneyleri yapmak,

gibi öğrencilerimizi toplumsal sorunlara duyarlı olmaları için ödevler verilmektedir.

         

Ayrıca Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğrencilerimizden olan Harun BALKAYA, dezavantajlı grup olan "Yaşlı Hastalar İçin Akıllı İlaç Takip Sistemi ve Akıllı İlaç Bardağı" Proje tasarımı ekibinde yer alarak ödül almış Fakültemizi onurlandırmıştır.

Uluslararası öğrenciler ülkeler arasındaki etkileşim ve paylaşımların artmasında kritik bir role sahiptir. Bu bağlamda 17 Kasım 2023 Uluslararası Öğrenci Gününde Biyoloji Bölümümüzün Topluma Hizmet Uygulamaları dersi kapsamında gelenekselleştirmeye çalıştığımız Uluslararası Öğrenci Günü Etkinliği düzenlendi. Öğrencilerimiz, Öğretim elemanlarımız ve Öğretim üyelerimizin hazırladığı yemeklerle keyifli bir kaynaşma ortamı oluşturuldu.

Fizik Bölümümüzde Trabzon da bulunan eğitim öğretim kurumlarına Sıvı Azot tedariki sağlayarak bölgesel olarak eğitime bilimsel katkıda bulunmaktadır.

Kimya Bölümümüzde Trabzon ve çevre illere Bal ve Kömür Analizi yapılarak toplumdaki hedef kitleler için ihtiyaç doğrultusunda danışmanlık, bilirkişilik vb. faaliyetleri, ilgili kanun hükümleri, yönetmelik ve yönergelerde belirtilen ilişkili maddelerle de uyumlu hareket edilecek şekilde yürütülmektedir.

Fakültemiz yukarıda belirtilen görev ve etkinlikleri en uygun şekilde gerçekleştirebilmek için; iç ve dış paydaşlarla etkileşim yaratmak, iş birliği ve ortaklıklar kurarak toplumsal sorunlara katkı sağlamayı amaçlamaktadır.