mimarlıkta sayısal tasarım ve dijital fabrikasyon laboratuvarı (codefab)

Aralık 2018 tarihinde Karadeniz Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde yer alan Erdem Aksoy Deneysel Tasarım Laboratuvarı'na bağlı olarak KTÜ Sayısal Tasarım ve Fabrikasyon Birimi (KTÜ CODE FAB) resmi olarak kurulmuştur. Birimin hem Erdem Aksoy Deneysel Tasarım Laboratuvarı içerisinde hem de Karadeniz Teknik Üniversitesi Kanuni Yerleşkesi Merkezi Laboratuvarı içerisinde mekanları bulunmakta; araştırma-geliştirme, lisans ve yüksek lisans dersleri için bu mekanlar kullanılmaktadır.

Yürütülmekte olan alt yapı projesi kapsamında CNC lazer kesici, 3B yazıcı, 3B tarayıcı, robot kol (manipülatör) ve ekipmanları, çeşitli geleneksel üretim araçları içeren araç, alet ve ekipmanların temini gerçekleştirilerek KTÜ Sayısal Tasarım ve Fabrikasyon Birimi (KTÜ CODE FAB) kapsamında kullanılmaya başlanmıştır.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde Sayısal tasarım ve fabrikasyon alanı ile ilgili çalışmalar çeşitli teorik lisans-yüksek lisans dersleri ile mimari proje stüdyoları müfredatları içerisinde farklı düzeylerde ele alınmaktadır. Bu çalışmaların daha derin ve sistematik hale getirilmesi amacıyla 2015 yılı güz döneminden itibaren Mimaride Sayısal Modelleme I, II, III ve Parametrik Tasarım ve Uygulamaları olarak 4 adet lisans seçmeli dersi farklı yarıyıllarda verilmeye başlanmıştır. 2019 yılından itibaren de Mimarlık Anabilim Dalı Yüksek Lisans programı kapsamında Sayısal Tasarım ve Fabrikasyon dersi yürütülmeye başlanmıştır. Bunun yanında sayısal tasarım ve fabrikasyon alanıyla ilgili olarak yüksek lisans ve doktora tezleri de yürütülmektedir.

1. Robot Manipülatör - Yaskawa MH 180

Karadeniz Teknik Üniversitesi Sayısal Tasarım ve Fabrikasyon Laboratuvarı (KTÜ CODE FAB) içerisine sabitlenmiş olan Yaskawa MH180 robot kol (manipülatör) ve DX200 kontrol ünitesi bulunmaktadır.

Yaskawa MH180 robot kolun (manipülatör) bağlantı aynası (flanş) kısmına amaçlanan işlevleri yerine getirebilmek için özelleşmiş araçlardır. Laboratuvarda robota takılabilecek uçlar (end effectors):

1.1.  Freze Motoru (Spindle Motor):

Ares 331 Spinde Motor, 7.5 kw, 10HP, 18000 rpm

Çeşitli boy ve çapta, ahşap ve strafor işlemeye uygun kesim uçları mevcuttur.

1.2. Sıcak Tel Kesim Ucu (Hot Wire):

1200 mm x 750 mm boyutlarında, 1050 mm net tel kesim boyutu, 1 mm tel kalınlığı

Strafor benzeri malzemeleri kesmek için kullanılmaktadır.

1.3. Parmak Tutucu (Gripper):

Açık Konum: 19,5 cm

Kapalı Konum: 9,5 cm

Robot kolun taşıma kapasitesi içerisinde fiziksel özellikleri uygun olan objeleri tutmak için kullanılmaktadır.

2. 3 Boyutlu Yazıcı - Ultimaker S5

330 x 240 x 300 mm (G x D x Y) baskı hacmi içerisinde sayısal olarak üretilmiş tasarımlar basılabilir.

3. CNC Lazer Kesim Cihazı - Aeon Nova 10

1000 mm x 700 mm boyutlarındaki malzemeler üzerinde kesme ve kazıma işlemleri yapılabilir.

4. 3 Boyutlu Tarayıcı -  Scan in a Box

3B tarayıcı mevcut bir parçanın geometrisinin 3 boyutlu sayısal ortama aktarılması için kullanılabilir. 100 x 75 mm – 600 x 480 mm boyutlarındaki parçaları 0.04 mm hassasiyette tarayabilir.

Kullanılan Lisanslı Yazılımlar:

Octopuz

MasterCAM

Cura

RDWorks

Idea

 

Laboratuvar Sorumlusu: Doç. Dr. Serbülent Vural