Şubat
Uluslararası Fon Kaynaklarına Başvuru Kapasitesinin Artırılması-4
Proje Etkinlikleri
TÜBİTAK BİDEB 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinliklerini Destekleme Programı kapsamında "Uluslararası Fon Kaynaklarına Başvuru Kapasitesinin Artırılması-4" etkinliği 1-3 Ekim 2025 tarihleri arasında düzenlenecektir.
Yeni nesil üniversitelerde uluslararasılaşma ve ulus ötesi faaliyetler ile araştırma niteliğinin artırılması son derece önem kazanmıştır. Ülkemizde yürütülen araştırma-geliştirme projelerinde de dış kaynaklı fonlara erişim ve ikili/çoklu iş birlikleri yoluyla araştırmacıların ve kurumların ‘uluslararasılaşması’ üniversitelerde önemli bir strateji olarak yer almaktadır. Bu stratejiye hizmet etmek üzere ülkemiz araştırmacıları tarafından uluslararası fon kaynaklarından destek almak için sunulacak proje başvurularının; nitelik ve nicelik olarak yeterli düzeyde olması gereklidir.
Önerilen Bilimsel Eğitim Etkinliği Desteği ile katılımcıların, uluslararası projeler geliştirme ve katılım konusunda hem teorik bilgi hem de pratik beceriler kazandırarak, uluslararası fon kaynaklarına başvuru kapasitesinin artırılması amaçlanmaktadır.
Önerilen proje kapsamında farklı araştırma alanlarına sahip lisansüstü öğrenci ve öğretim üyesi araştırmacılardan oluşacak 24 katılımcıya uluslararası fon kaynaklarına başvuru kapasitesinin artırılması amacıyla eğitim etkinliği düzenlenecektir.
Ülkeler arasında araştırma, geliştirme, inovasyon, eğitim ve öğretimde uluslararası iş birliğini, hareketlilik faaliyetlerini, dönemsel ortaklıkları destekleyen uluslararası fon kaynaklarına başvuruların ulusal fon kaynaklarına oranla oldukça az olduğu görülmektedir. Araştırmacılar genellikle Ar-Ge projelerine; ulusal fon kaynakları olan BAP, TÜBİTAK, Bakanlık vb. kurumlarından hibe sağlamaya yönelmektedir. Bu kaynakların sınırlı imkanları nedeniyle fonlanan proje sayıları da belli oranların üzerine çıkamamaktadır.
Uluslararası programlara yönelim olmamasının sebebi genellikle; programlar hakkında yeterli bilgi ve beceriye sahip olunmaması, proje fikrinin hangi program ile uygun olduğunun belirlenememesi, proje başvuru aşamasında dikkat edilmesi gereken hususların bilinmemesi ve konsorsiyum oluşturma aşamasında araştırmacıların yeterli uluslararası bağlantılara sahip olmaması görülmektedir. Bu doğrultuda eğitim etkinliği, araştırmacılar için uygun olabilecek uluslararası fon kaynakları hakkında teorik ve uygulamalı etkinlikleri kapsamaktadır.
Karadeniz Teknik Üniversitesi Teknoloji Transferi Uygulama ve Araştırma Merkezi, Trabzon
Başvurular, TÜBİTAK 2237/A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği alınması durumunda bu sayfa üzerinden alınmaya başlanacaktır.