Göç, tarih boyunca insanlar arasında önemli bir olgu olmuş ve günümüzde de etkisini sürdüren bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Savaşlar, ekonomik eşitsizlikler, siyasi krizler, kuraklık ve insanların daha iyi yaşam koşulları arayışı göçlerin sürekli olarak gündemde kalmasına neden olmaktadır. Küreselleşen dünyada, sadece doğal nüfus artışıyla oluşan yerleşim yerleri bulmak neredeyse imkânsız hale gelmiş, göçler demografik yapıların belirlenmesinde anahtar rol oynamıştır. Göç nüfusu sadece demografi alanında değil ekonomi, sağlık, sosyal politikalar ve eğitim gibi alanlarda belirleyici bir rol üstlenmektedir.
Göç hareketleri dünyada genel olarak güneyden kuzeye, doğudan batıya doğru gerçekleşmektedir. Türkiye, tarih boyunca stratejik konumu nedeniyle çeşitli göç hareketlerinin merkezinde yer almakta ve hem kaynak hem transit hem de hedef ülke olarak göçlerden büyük ölçüde etkilenmektedir. Dünya üzerindeki Suriyeli mültecilerin önemli bir kısmı Türkiye'de bulunmaktadır. 2023 yılı itibariyle Türkiye'de 4 milyonu aşkın Suriyeli mülteci geçici koruma statüsünde yaşamaktadır. Suriye başta olmak üzere Asya’nın ve Afrika’nın farklı bölgelerinden insanlar için göç rotasında yer almaktadır.
Türkiye, göç hareketlerinin odak noktası olarak, farklı göç akımlarının derinlemesine ve çok boyutlu incelenmesine olanak sağlamaktadır. Göçün nedenleri, göçmenlerin entegrasyonu, uluslararası göç hukuku, emek piyasasında göçmenlerin durumu ve devletlerin geliştirdiği göç politikaları gibi konular interdisipliner bir yaklaşımla ele alınmalıdır. Bu nedenle yerel yönetimler ve sosyal politikalarda en çok tartışılan konularda biri de göçtür.
Karadeniz Teknik Üniversitesi Göç Çalışmaları Yüksek Lisans Programı, bu alanda bilimsel araştırmalar yapacak akademisyenler, uzmanlar ve araştırmacılar yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Program, göç alanında uzmanlaşmak isteyen çeşitli disiplinlerden mezun öğrencilere hitap edecek ve diğer araştırma kurumları için göç alanında nitelikli insan gücü yetiştirilmesine katkı sağlayacaktır. Göç çalışmaları, uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, ekonomi ve sosyoloji gibi disiplinleri kapsayan çok yönlü bir alan olarak değerlendirilmekte ve kişiler bu programdan mezun olduğunda göç alanına interdisipliner olarak bakabilmeyi edinmiş olacaklardır. Bu program sayesinde mezunlar, yerel ve küresel göç hareketleri hakkında akademik ve bilimsel çalışmalara katkıda bulunacaklardır.