KTU GEOD Uluslararası VLBI (Very Long Baseline Interferometry-Çok Uzun Bazlı Enterferometri) Astrometri ve Jeodezi Servisi (IVS) Analiz Merkezi:
Uluslararası VLBI Astrometri ve Jeodezi Servisi (IVS)’in toplam 17 ülkedeki 34 Analiz Merkezinden Türkiye’de tek analiz merkezi 2009 yılından bu yana Harita Mühendisliği Bölümü sorumluluğunda işletilmektedir (https://ivscc.gsfc.nasa.gov/about/org/components/ac-list.html). 23 Mart 2009 tarihinde Fransa’nın Bordo şehrinde düzenlenen IVS Genel Kurulun kararı ile Türkiye’de ilk ve tek IVS Analiz Merkezinin KTU Harita Mühendisliği Bölümünde kurulmuştur. Analiz merkezinin faaliyetlerini yürütmek üzere KTU Rektörlüğü onayı ve finansal katkılarıyla Harita Mühendisliği bölüm bünyesinde “IVS Analiz Merkezi” adıyla bir laboratuvar kurulmuştur. IVS’in bir bileşeni olarak Harita Mühendisliği bölümümüzde kurulmuş olan KTU-GEOD IVS Analiz Merkezi ile, Üniversitemiz Türkiye’de jeodezik VLBI çalışmalarının yürütücüsü ve geliştiricisi rolünü üstlenmiş bulunmaktadır. Bu anlamda, ülkemizde modern haritacılığın mimari olan KTÜ Harita Mühendisliği Bölümü, bünyesinde VLBI analiz merkezi bulunan ilk ve tek ulusal kurum olma özelliği ile de ön plana çıkmaktadır. KTU-GEOD IVS Analiz Merkezi faaliyetlerini yürütmek üzere Harita Mühendisliği Bölümü bünyesinde kurulan IVS Laboratuvarı’nda bulunan 2 iş istasyonu ve 1 sunucu, PORT (PORT (Potsdam Open-source Radio interferometry Tool) ve VieVS (Vienna VLBI Software) ve VieVS@GFZ (Vienna VLBI Software-VieVS@GFZ) yazılımları ile IVS bünyesindeki bilimsel sorumluluklarını yerine getirmek üzere;
faaliyetlerini sürdürmektedir.
Merkez, Türkiye’de Hacettepe Üniversitesi Geomatik Mühendisliği Bölümü, Avusturya’da Vienna University of Technology (TU Wien), İtalya’da Politecnico di Milano DICA (PMD), Almanya’da GFZ German Research Centre for Geosciences başta olmak üzere ulusal ve uluslararası saygın kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde VLBI tekniği analiz stratejilerinin geliştirilmesi faaliyetlerine katkı sağlama ve her yıl (2015’den sonra 2 yılda 1) faaliyetlerini IVS’e yazılı bir raporla sunma sorumluluğu vardır. KTU-GEOD IVS Analiz Merkezinin 2009 yılından bu yana yıllık/iki yıllık toplam 10 Faaliyet Raporu, NASA Technical Papers (NASA/TP) yayınevi tarafından indexlenmiş (https://ivscc.gsfc.nasa.gov/publications/annualreport.html) olarak sayfası üzerinden erişime açık olarak sunulmaktadır.