Karadeniz Teknik Üniversitesi Biyoistatistik ve Tıp Bilişimi Anabilim Dalı, 2007 yılında Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde açılan Tıp Bilişimi Yüksek Lisans Programı ile akademik faaliyetlerine başlamıştır. 2013 yılında Tıp Bilişimi Doktora Programı da açılarak lisansüstü eğitim kapsamı genişletilmiştir. 2009 yılında Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından üniversitelerde “Biyoistatistik ve Tıp Bilişimi” Anabilim Dallarının kurulması genel olarak tanımlanmış ve bu kapsamda KTÜ’de biyoistatistik, sağlık bilişimi ve yapay zeka alanlarının disiplinler arası yapısını bir araya getiren yapı resmi olarak oluşturulmuştur. Böylece anabilim dalımız hem araştırma hem de eğitim faaliyetlerini ulusal ve uluslararası düzeyde genişleterek veri odaklı sağlık bilimleri çalışmalarına öncülük etmektedir.
Anabilim dalımız, Farabi Araştırma Hastanesi ve KTÜ Tıp Fakültesi ile iş birliği içerisinde veri toplama, analiz etme ve araştırma sonuçlarının klinik uygulamalara aktarılması süreçlerini yürütmektedir. Anabilim dalımızın odaklandığı üç temel araştırma alanı şunlardır: Sağlıkta Yapay Zeka, Biyoistatistik ve Biyoenformatik. Bu alanlardaki çalışmalarımız, özellikle kanser, gestasyonel diyabet başta olmak üzere pek çok hastalık grubuna yönelik bilimsel projelerle desteklenmektedir. Ayrıca klinik karar destek sistemleri, tıbbi görüntü işleme ve bilgisayar destekli tanı ve tedavi sistemleri de önemli çalışma konularımız arasında yer almaktadır.
Anabilim Dalımız bünyesinde bugüne kadar Meme Kanseri, Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanseri, Tiroid Kanseri, Kanserde immünoterapi ve Gestasyonel Diyabet konularında birçok proje yürütülmüştür. Bu çalışmalar; tanı ve tedavi süreçlerine katkı sağlamayı hedeflemektedir.
Anabilim dalımız, lisans düzeyinde sunduğu derslerin yanı sıra yüksek lisans ve doktora programları ile de akademik faaliyetlerini sürdürmektedir.
Anabilim dalımız; 2 Doçent, 1 Doktor Öğretim Üyesi, 1 Doktor Araştırma Görevlisi ve 1 Araştırma Görevlisi ile akademik faaliyetlerine devam etmektedir.