Ekim
Lisans Öğrencilerine Yönelik Araştırma Projesi Hazırlama Eğitimi
Proje Etkinlikleri
Lisans Öğrencilerine Yönelik Araştırma Projesi Hazırlama Eğitimi, TÜBİTAK 2237/A Bilimsel Eğitim Etkinliklerini Destekleme Programı kapsamında 13-15 Şubat 2025 tarihlerinde çevrim içi olarak düzenlencektir.
Üniversitelerimizde öğrenim gören lisans öğrencilerin, projeler yoluyla araştırma yapmaya teşvik edilmesi ve programlar tanıtılarak araştırma projesi yazımı ve yürütülmesi aşamasında rehberlik ve danışmanlık yapılması gerekmektedir. Bu kapsamda mevcut etkinliğin amacı, üniversitelerimizde Fen (Biyoloji, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Fizik) (3 grup), Mühendislik (1 grup) ve Eğitim (1 grup) alanlarında öğrenim gören lisans öğrencilerinin Ar-Ge projesi yazım ve yürütme becerilerinin geliştirilmesidir.
Eğitimler bir genel ve 5 gruplara ait olmak üzere 6 ayrı çevrimiçi sınıf kullanılacaktır. Etkinlik Fen (Biyoloji, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Fizik) (3 grup), Mühendislik (1 grup) ve Eğitim (1 grup) alanlarında 5 gruba ayrılarak teorik ve grup çalışması şeklinde çevrimiçi olarak gerçekleştirilecektir. Katılımcılara proje ile ilgili temel kavramlar, araştırma konusu seçimi ve belirlenmesi ile araştırma ile ilgili bilgi toplama yolları, araştırmanın planlanması (özgün değer, yöntem, proje yönetimi, yaygın etki, özet, bütçe) ve lisans öğrencilerinin başvuru yapabilecekleri programların tanıtımı (TÜBİTAK 2209 programları, TÜSEB program vb.) eğitimlerle anlatılacaktır.
Teorik eğitimlerle birlikte grup çalışmaları yaptırılarak her gruba verilecek farklı anahtar kelimelerle öncelikle gruplar konu belirleyip o konu üzerinden bir TÜBİTAK 2209 projesi yazımı gerçekleştirilecektir. Grup çalışmaları sırasında her gruptan bir eğitmen sorumlu olacak ve eğitmenler bütün grup çalışmaları sırasında cevaplayıp, proje konusunun belirlenmesi, literatür taraması ve yazımı aşamasında grupların sorularını cevaplayarak proje yazımının tamamlanmasına kadar yönlendirme yapacaktır. Eğitmenlerin yönlendirmeleriyle proje fikirleri ve yazımı olgunlaşacaktır. Eğitim son günü her grup yazmış oldukları projelerin sunumunu gerçekleştirip projelerini savunacak ve diğer gruplar tarafından TÜBİTAK panel sistemi gibi puanlanması gerçekleştirilecektir.
Etkinliğe ülkemizdeki üniversitelerdeki Fen (Biyoloji, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Fizik) (3 grup), Mühendislik (1 grup) ve Eğitim (1 grup) alanlarında aktif öğrenim gören 35 lisans öğrencisinden oluşacak şekilde planlanmıştır. Her grup 7 kişiden oluşacak ve grup çalışmalarında aktif görev alacak eğitimler 7 lisans öğrencisine grup çalışması sırasında danışmanlık yapacaktır. Etkinlikte 5 farklı alan seçilmesinin bir nedeni de, disiplinler arası veya çok disiplinli çalışmalar konusunda bir farkındalık sağlamaktır.
Etkinlikte proje konusunda tecrübeli 5 eğitmen görev alacaktır. Koordinatör de etkinlikte eğitmen olarak görev alacaktır. Eğitmenler, AB, TÜBİTAK ARDEB, TEYDEB projeleri yürütmüş ve yürütmekte, lisans öğrencilerine TÜBİTAK 2209 projelerinde danışmanlık yapan veya lisansüstü ve lisans öğrencilerine yönelik birçok proje yazma eğitimleri vermiş aşağıda belirtilen akademisyenlerden oluşmaktadır:
Katılımcıların belirlenmesi için aranan şartlar:
Eğitim etkinliği, Zoom uzaktan toplantı uygulaması üzerinden Çevrimiçi olarak gerçekleştirilecektir.
Başvurular, TÜBİTAK 2237/A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği alınması durumunda bu sayfa üzerinden alınmaya başlanacaktır.