duyurular

14

Ekim

Simülasyon Destekli İleri Kardiyak Yaşam Desteği (İKYD) Kursu

Proje Etkinlikleri

Katılım

"Simülasyon Destekli İleri Kardiyak Yaşam Desteği (İKYD) Kursu" Etkinliği TÜBİTAK BİDEB 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinliklerini Destekleme Programı kapsamında 15-16 Şubat 2025 tarihleri arasında düzenlenecektir.

  • Simülasyon destekli ileri kardiyak yaşam desteği (İKYD) eğitimi etkinliğine katılım kontenjanla sınırlıdır ve katılım sağlamak isteyenlerin başvuru yapması ile başvurularının kabul edilmesi gerekmektedir.
  • Etkinlik iki gün sürecek olup, katılımcılar için %100 katılım zorunludur.
  • Programın sonunda katılımcılara katılım sertifikası verilecektir.
  • Etkinlik ücretsizdir ve Trabzon dışından gelen katılımcıların yol, konaklama ve iaşe giderleri, Trabzon’dan katılanların ise iaşe giderleri TÜBİTAK 2237-A Bilimsel Eğitim Etkinlikleri Desteği kapsamında proje bütçesinden karşılanacaktır.

 

Amaç

Simülasyon temelli İleri Kardiyak Yaşam Desteği (İKYD) eğitiminin amacı, sağlık profesyonellerini gerçek hayatta karşılaşabilecekleri kritik kardiyak durumlarda etkin müdahale yapabilme becerileriyle donatmaktır. Bu eğitim, katılımcılara teorik bilgileri pratiğe dökme ve kritik anlarda hızlı karar verme yeteneği kazandırmayı hedeflemektedir.

 

Kapsam

Proje kapsamında gerçekleştirilecek eğitimler, 6 kişilik gruplar halinde 3 ayrı istasyonda organize edilecektir. Her istasyonda, 10 dakikalık senaryo uygulamaları ve 30 dakikalık debrifing süreçleri ile toplamda 6 saat sürecek şekilde eğitim verilecektir. Eğitim boyunca katılımcılar, aşağıda belirtilen 6 farklı rolü üstleneceklerdir: Ekip lideri, Kayıt görevlisi, Havayolu sorumlusu, Göğüs kompresyonu sorumlusu, Defibrilasyon sorumlusu, IV yol ve medikasyon sorumlusu

Katılımcılar, 6 farklı senaryoda her bir rolü bir kez oynayacak şekilde sıralanmıştır. İki gün sürecek etkinlikte, her gün 6 senaryo uygulanacak ve toplamda 12 senaryo tamamlanacaktır. Eğitim boyunca özellikle ekip liderinin performansı detaylı şekilde değerlendirilecektir.

Bu yapılandırma, katılımcıların farklı roller deneyimlemelerini ve acil durumlarda çok yönlü beceriler geliştirmelerini sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Her bir rol için geliştirilen özel senaryolar ve debrifing oturumları, katılımcıların olayları analiz etme ve eleştirel düşünme yeteneklerini pekiştirmeyi amaçlamaktadır. Bu süreç, öğrenim ve uygulama arasındaki bağı güçlendirmeye yönelik stratejik bir eğitim modeli sunmaktadır.

Eğitmen Ekibi

  • Dr. Öğr. Üyesi Melih İMAMOĞLU (Koordinatör ve Eğitmen)
  • Doç. Dr. Sinan PASLI (Eğitmen)
  • Doç. Dr. Yunus KARACA (Eğitmen)
  • Dr. Öğr. Üyesi Abdul Samet ŞAHİN (Eğitmen)
  • Dr. Öğr. Üyesi Vildan ÖZER (Eğitmen)
  • Dr. Öğr. Üyesi Özgen GÖNENÇ ÇEKİÇ (Eğitmen)
Düzenleme Kurulu

  1. Prof. Dr. Süleyman TÜREDİ (SBÜ, Trabzon Tıp Fakültesi, Kanuni Eğitim Araştırma Hastanesi, Acil Tıp Kliniği)

  2. Doç. Dr. Elif ATEŞ (KTÜ, Tıp Fakültesi, Aile Hekimliği Anabilim Dalı)

  3. Doç. Dr. Ahmet Kağan ÖZKAYA (KTÜ, Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk Acil Bilim Dalı)

  4. Doç. Dr. Sinan PASLI (KTÜ, Tıp Fakültesi, Acil Tıp Anabilim Dalı)

  5. Doç. Dr. Yunus KARACA (KTÜ, Tıp Fakültesi, Acil Tıp Anabilim Dalı)

  6. Doç. Dr. Metin YADİGAROĞLU (Samsun Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Acil Tıp Anabilim Dalı)

  7. Dr. Öğr. Üyesi Melih İMAMOĞLU (KTÜ, Tıp Fakültesi, Acil Tıp Anabilim Dalı)

  8. Dr. Öğr. Üyesi Abdul Samet ŞAHİN (KTÜ, Tıp Fakültesi, Acil Tıp Anabilim Dalı)

  9. Dr. Öğr. Üyesi Vildan ÖZER (KTÜ, Tıp Fakültesi, Acil Tıp Anabilim Dalı)

  10. Dr. Öğr. Üyesi Özgen GÖNENÇ ÇEKİÇ (SBÜ, Trabzon Tıp Fakültesi, Kanuni Eğitim Araştırma Hastanesi, Acil Tıp Kliniği)

 

Katılımcı Kriterleri

Katılımcı Seçim Kriterleri:

  • leri kardiyak yaşam desteği konusunda acil tıp ve aile hekimliği asistanlarının bilgi ve becerilerini geliştirmek amacıyla düzenlenecek kursa, Türkiye genelindeki görevdeki tüm asistanlar katılabilecektir.
  • Kurs duyurusu KTÜ Tıp Fakültesi internet sitesi üzerinden yapılacak ve ilgili üniversite ile hastanelere toplu davet yazıları gönderilecektir.
  • Başvurular, çevrim içi başvuru formu doldurularak yapılacak ve değerlendirme sonucunda katılımcılar cinsiyet ve çalışma alanı dengesi gözetilerek seçilecektir.
  • Katılımcıların TÜBİTAK 2237-A programında 5’ten fazla etkinliğe katılmamış olmaları gerekmektedir.
  • Asil katılımcıların katılamaması durumunda yedek listeden seçim yapılacak, başvuru tarihi ve denge dikkate alınacaktır.
  • Katılımcılar e-posta yoluyla bilgilendirilecek ve kursa katılım durumlarını kurs tarihinden bir hafta önce teyit etmeleri istenecektir.
  • Katılımcıların ARBİS kaydı olması gerekmekte olup, bu konuda destek sağlanacaktır.
  • Kurs, 9 acil tıp ve 9 aile hekimliği asistanı olmak üzere toplam 18 katılımcı ile gerçekleştirilecektir.

 

 

Etkinlik Yeri

Etkinlik Karadeniz Teknik Üniversitesi İyi Hekimlik Uygulamaları ve Tıbbi Simülasyon Merkezi (MEDSİM)'nde gerçekleştirilecektir.

 

Başvuru

Başvurular, TÜBİTAK 2237/B  Proje Eğitimi Etkinliklerini Destekleme Programı desteği alınması durumunda bu sayfa üzerinden alınmaya başlanacaktır.